SU-regler, hvor meget du må tjene udover: Lær mere hos MiniFinans

Skal du starte på et studie her efter sommeren, skal du højst sandsynligt være på SU, medmindre du skal på en elevløn. De fleste ved, at det er økonomisk hårdt at studere, da det kun bliver dyrere at bo og leve i Danmark. Derfor bliver det anbefalet, at man hurtigt finder sig et arbejde ved siden af sit studie, så man kan tjene penge udover sin SU.

Hvor meget du må tjene?

De regler er lavet fordi de fleste studier har en normeret arbejdstid på 30 timer om ugen. Det vil sige at SU regner med, at din primære indkomst er det beløb du modtager månedligt af dem. Derfor er der en grænse for, hvor meget du må tjene udover din månedlige SU. Du må højst tjene 13.542 kroner om måneden. Overstiger du dette beløb, skal du betale noget af din SU tilbage. Du skal derfor være opmærksom på hvor meget du tjener, så du ikke ender med at skulle betale dine penge tilbage.

Hvor meget må du tjene?

Det er ikke individuelt, hvor meget du må tjene ved siden af din SU. Hvis du i en måned, har mulighed for at tage flere timer på dit studiejob, så skal du huske at afmelde din SU. Så er det bedre for dig, at afmelde SU for måneden, så er du nemlig sikker på, at du ikke tjener udover din SU. Det laveste fribeløb der er, ligger på 8.957 kroner per måned før SKAT.

Har du svært ved at overskue, hvordan du søger SU? Så er du ikke alene

Mange nye studerende har svært ved at overskue SU-systemet. Derfor har vi udformet den lille guide, som forhåbentlig kan give dig et bedre overblik. Så kan du koncentrere dig om din studiestart, nye venner og drømmestudiet.

Typer af SU

Du har ret til SU, hvis du er over 18 år og læser på en godkendt ungdomsuddannelse eller en godkendt videregående uddannelse.

Ungdomsuddannelse

Satsen for din SU på en ungdomsuddannelse afhænger af, om du er ude- eller hjemmeboende. Hvis du er under 20 år, er din SU afhængig af dine forældres indkomst. Hvis du er over 20 år er satsen 6.015 kroner.

Du har ret til SU til fem ungdomsuddannelser (max en gymnasial uddannelse).

Videregående uddannelse

Har du klip til det antal måneder, uddannelsen er vurderet til at vare. Derudover kan du få 12 ekstra klip, hvis du begynder din uddannelse senest to år efter din adgangsgivende eksamen. Satsen for udeboende er 6.015,-.

Ved reformen har man forsøgt at gøre systemet mere fleksibelt ved at gøre det muligt at udvide rammen alt efter dit uddannelsesforløb. Det vil sige at:

  • En typisk bachelor + kandidat giver en ramme på 58 klip (+ mulighed for 12 klip)
  • En typisk professionsbachelor + kandidat giver en ramme på 66 klip (+ mulighed for 12 klip)

Min.su.dk

Her kan du se alt om din SU. Fx kan du kan rette i dine oplysninger, se antallet af dine klip, oprette og rette dit eventuelle lån og sætte din SU på pause. Kort sagt, hvis det har noget at gøre med din SU, så fremgår det her. Klippekort fortæller, hvor mange måneder du har tilbage af din ydelse. Du kan fx. få godskrevet brugte klip, hvis du har været sygemeldt, haft særligt rådsarbejde eller lignende. Du kan også få forskellige tillæg, hvis du har et handicap eller har forsørgerpligt.

Her kan du også læse mere om at tage din ydelse med til udlandet og se, hvor meget du må tjene ved siden af – også kaldet dit fribeløb. Hvis du har brug for en samtale, kan du finde dit lokale SU-kontor her.

Hvad gør du, hvis budgettet ikke holder?

Holder budgettet ikke, kan MiniFinans hjælpe med et billigt og kortfristet lån. Måske har du brug for lidt ekstra til studiebøger, computer eller noget andet. Vi blander os ikke i dine behov og planer. I stedet støtter vi dig med en nem, hurtig og sikker låneplan. Tjek vores låneberegner og få plads til det gode studieliv.

Lån hos MiniFinans

Det kan være svært at låne som studerende, specielt hvis du skal bruge pengene lige her og nu til f.eks. bøger eller andet udstyr. Der er selvfølgelig mulighed for, at ansøge om et SU-lån som supplement. Men grundet behandlingstid på den type lån, kan det være en fordel, at kigge mod et sted som MiniFinans. Her kan du låne et lille beløb, som du betaler tilbage indenfor den valgte låneperiode.

Du kan bruge vores låneberegner og se, hvad dine muligheder er. Fordelen ved at låne på denne måde er, at det ikke koster dig et oprettelsesgebyr. Vi laver en straksoverførsel og indenfor få minutter vil du have pengene, når du er godkendt.