Din guide til dit personfradrag

Hos Minifinans vil vi i denne guide vil du komme til at vide alt om personfradrag og mere til. Vi vil gennemgå både personfradrag, men også andre former for fradrag. På den måde vil du kunne finde ud af hvilke fradrag du kan få. Det vil omhandle alt fra, størrelsen på dit personfradrag til om du kan få kørselsfradrag. Det er ikke alle som kender reglerne indenfor de forskellige fradrag. Derfor vil vi gøre det nemmere for dig. Vi har derfor lavet en guide til dig, hvis du er i tvivl. Du vil efter guiden være sikker på hvilke fradrag du kan få og dermed spare en masse penge helt gratis.

Hvis vi har fanget din opmærksomhed, så kan du starte med at læse om hvad et personfradrag er. Det er vigtig at forstå hvilken betydning det har for dig og din økonomi i fremtiden.

Oversigt over indhold:

Hvad er personfradrag?

Hvad er et personfradrag og hvorfor skal du vide det? Hvis du er dansk statsborger og bor i Danmark, så har du mulighed for at et personfradrag. Et personfradrag er et skattefradrag som alle dansker har mulighed for at trække fra deres SKAT. Det vil sige du kan spare en del penge hvert år. Men hvis du derimod bor i udlandet, så er der visse regler som skal overholdes. Hvis reglerne overholdes, så kan det lades sig gøre, at få et personfradrag. Du kan læse længere nede, hvor vi forklarer reglerne hvis du bor i udlandet og får en dansk løn.

På hvilken måde virker personfradraget? Inden du betaler din A-skat, så vil dit personfradrag blive indregnet. Efter dit personfradrag er blevet indregnet, så vil det ændre på det beløb som du skal betale SKAT af. Din indkomst vil nu se mindre ud, og herefter vil der blive trukket SKAT af det “nye” beløb.

  

Hvad er størrelsen på mit personfradrag?

Personfradraget har ændret sig. Det kan ændre sig fra år til år, så det er altid en god idé at tjekke op på det i starten af et nyt år. Her i år, er dit personfradrag på 48.000 (sidste år 46.600 kroner), hvis du er over 18 år gammel. Det er her dit personfradrag hjælper dig med, at skulle betale SKAT af 48.000 kroner mindre hvert år. Hvis du er under 18 år, så vil dit personfradrag være på 38.400 kroner som du ikke skal betale SKAT af.

Som sagt så kan dit personfradrag ændre sig fra år til år. Du skal derfor være opmærksom på om personfradraget stiger eller falder. I største tilfælde vil det stige hvert år på grund af inflationen. Men hvis der bliver lavet en lov om fradraget, så kan det gå den anden vej og falde.

Gør brug af dit personfradrag men du har ingen indkomst?

Det kan være, at du ikke kan udnytte dit personfradrag til fulde. Dette skal du ikke være ærgerlig over, hvis du har en ægtefælle. Din ægtefælle kan nemlig få overført dit fradrag til hende/ham. Så kan i som familie, stadig få fuld gavn af jeres samlede fradrag. Det er dog et krav, at i bor sammen ved årets slutning. Derfor er det også først i årets slutning, at det er muligt at din ægtefælle, får overført fradraget til sin skatteordning. Dette kan derimod ikke gøres, hvis du er kommet til Danmark på en forskerordning. Forskerordningen giver mange andre goder. Derfor kan du som værende på forskerordning ikke give dit personfradrag videre.  

Gør brug af dit personfradrag ved hjælp af min ægtefælle

personfradrag-ægtefælle

Det er ikke altid man kan gøre brug af sit personfradrag. Dette kan der være flere årsager til. Men heldigvis er der en anden mulighed. Er du gift og bor sammen med ham/hende? Ja, så kan i hjælpe hinanden med at udnytte personfradraget sammen. I kan nemlig som familie få fuld udnyttelse af jeres samlet personfradrag også selvom den ene ikke har mulighed for det. Der er bare et par visse regler som skal overholdes, før dette kan gøre sig gældende. I skal bo sammen ved årets slutning, det er også her det først er muligt at få overført det uudnyttet fradrag til sin ægtefælles skatteordning.

Hvis du er kommet til Danmark på en forskerordning, så kan ægtefællen ikke hjælpe til. Ved en forskerordning er det ikke muligt, at få fradrag for udgifter der vedrører lønindkomsten.

 

Kan jeg overføre mit personfradrag til andre?

Hvis du er i den beklagelig situation hvor du ikke kan udnytte dit personfradrag fuldt ud. Så kan du ved hjælp af ægtefælle få hjælp. Hvis du desværre ikke har en ægtefælle, så kan du ikke overføre dit personfradrag til andre personer. De fleste som er i denne situation er for det meste under 18 år gammel. Det kan være svært for unge at indtjene 35.500 kroner, da skolen skal passes og da de er ungarbejder. Du kan hellere ikke som under 18 år få en ægtefælle, da du skal være myndig, før du kan blive gift.

 

Er du begrænset skattepligtig?

Hvis du bor i nabolandet og hvis 75% af din indkomst kommer fra Danmark, så er du begrænset skattepligtig. Dette er de to regler som skal overholdes før du kan gøre brug af reglen, grænsegængerreglen. Denne regel er for dit personfradrag.

Grænsegængerreglen kan udnyttes i forbindelse med indkomsterne: løn, overskud af virksomhed, pension, efterløn, arbejdsløshedsdagpenge, strejke/lockout godtgørelse og dagpenge ved sygdom og fødsel.

Udover personfradrag, så giver reglen også flere muligheder. Det er ikke kun din indkomst du kan få fradrag for, men også for familiemæssige og personlige udgifter.

Dette personfradrag er ikke automatisk ind over din opgørelse. Du skal selv taste ind hvornår du har været i Danmark for at arbejde. Ved at gøre dette, så kan du modtage dit personfradrag, hvis du arbejder 1-2 gange i måneden i Danmark. Men hvis du arbejder 1-2 i kvartalet, så vil du blive afbrudt denne ordning. Du vil derimod kunne se på din årsopgørelse og forskudsopgørelse, at der er sket en helårsomregning.

 

Andre former for fradrag

Ud over personfradrag, findes der mange andre fradrag som man gøre brug af. I de næste par afsnit vil vi gå igennem et par af de fradrag vi bruger mest. Kørselsfradrag er meget hyppigt og vi ved derfor at mange kunne bruge en guide til denne form for fradrag. Derfor vil vi gerne starte med at forklare kørselsfradrag.

  

Hvad er kørselsfradrag?

Hvis du har lidt langt til arbejde, så kan du regne ud om du kan få kørselsfradrag. Du vil få et fradrag på hver kørte kilometer. Du skal dog minimum køre 25 kilometer før dette gøre sig gældende.

Dette gælder ture med både bil og tog. Ruten vil blive udregnet ud fra den korteste rute i bil. Længere nede kan du læse om kørselsfradrag satser og se hvor meget du kan få pr. kørte kilometer.

 

Kørselsfradrag satser

Fradraget satser bliver udregnet ud fra hvor mange kilometer du kører og hvilken kommune du bor i. Hvis du bor i en udkantskommune, så vil satsen være anderledes. Du kan se længere nede hvilke kommuner som er udkantskommuner.

Her har du en oversigt over satserne for de forskellige kørte kilometer:

  • En distance på over 120 kilometer svarer til 0,99 kroner (men fra udkantskommuner får du 1,98 kroner).
  • En distance imellem 25-120 kilometer vil give dig 1,98 kroner.
  • En distance mellem 0-24 kilometer giver dig ingenting.

Kilometerne bliver udregnet ud fra den korteste rute i bil. Hvis togruten ikke er 25 kilometer lang, så kan det sagtens være at bilens rute er. Dermed vil du stadig kunne få kørselsfradrag.

Udkantskommuner: Læsø, Morsø, Langeland, Lolland, Brønderslev, Norddjurs, Ærø, Samsø, Hjørring, Tønder, Svendborg, Bornholm, Frederikshavn, Vesthimmerland, Faaborg-Midtfyn, Guldborgsund, Aabenraa, Sønderborg, Struer, Skive, Thisted, Vordingborg, Odsherred, Jammerbugt og Slagelse kommune.

Fradrag for renteudgifter?

Hvis du har renteudgifter, så er det muligt at få fradrag for dem. Dette sker helt automatisk ved f.eks. boliglån, realkreditlån, banklån og forbrugslån ved finansieringsselskaber. Men hvis du har indtægter på dine renter, så vil det blive beskatte modsat.

Hvor stort er mit rentefradrag? Rentefradraget på nuværende tidspunkt er 33.6% for under 50.000 kroner og 27,6% for over 50.000 kroner.

Et eksempel: Du betaler renter af et lån på 10.000 kroner om måneden, dermed er dit rentefradrag 33,6%. Herefter kan du trækket 33,6% fra de 10.000 kroner. Hermed vil du spare 3.360 kroner, som du vil betale mindre i SKAT hver måned.

 

Kan jeg få håndværkerfradrag i 2023?

Du kan få håndværkerfradrag, eller som det kaldes servicefradrag, for udvalgte ydelser. Disse ydelse skal være sket i din egen bolig eller fritidsbolig.

Du kan kun få fradrag for selve arbejdslønnen(inkl. moms), ikke materialerne. Der skal betales elektronisk med f.eks. dankort eller Mobilpay. Du må ikke betale med kontanter, da selve håndværkerfradraget er oprette med fokus mod ”sort arbejde”.

Fradrag på serviceydelse giver op til 6.400 kroner per mand og ved håndværkerydelser giver fradraget op til 12.900 kroner per mand.

Fradragets værdi er ca. 27%, så kan du altid ca. regne ud hvor meget du kan spare. Du kan læse meget mere om håndværkerfradrag her.

Du kan læse meget mere om håndværkerfradrag lige her: https://skat.dk/skat.aspx?oid=2035568

 

Har du brug for et ekstra skub til økonomien?

Hvis diverse fradrag ikke er nok til, at få økonomien på sin rette plads, så kan vi hjælpe dig. Hos MiniFinans kan vi hjælpe dig med det ekstra skub i økonomien. Ved hjælp af vores gratis låneberegner kan du altid se hvor meget du kan låne. Vi giver dig en hurtig tilgang til pengene med vores lynhurtige og sikre kreditvurdering. Efter bare få sekunder vil du kunne se det beløb, som vi mener du er berettiget til. Vi hjælper ikke kun med at låne penge, men også med at låne det mest passende beløb.

Hos MiniFinans kan du låne fra 10.000 til 50.000 kroner og ved valg af vores straksoverførsel, så kan du få pengene bare få minutter efter din godkendelse. Via vores straksoverførsel*, er det muligt at overføre pengene 24/7. Dette er dog et tilvalg*
Vi er så gennemsigtig som muligt og du kan ved brug af vores låneberegner se alt hvad du skal betale. Vi har ingen skjulte gebyrer.

 

Brug for hjælp?

Har du brug for yderlig hjælp eller hjælp til noget helt andet? Så står vi klar ved tasterne eller telefoner. Du kan kontakte os i alle hverdage mellem 09-17:00. Du kan altid skrive til os via vores kontaktformular. Vi svarer indenfor 24 timer i hverdagene. Hvis du ikke kan fange os i dette tidsrum, så kan du altid læse mere på vores sider lånevilkår, FAQ eller Sådan virker det.