Bliv klogere på pension

Der er meget snak omkring reglerne for, hvornår man kan gå på pension, og hvem der er berettiget til det. Nogle frygter, at de aldrig får mulighed for at gå på pension. Hvad er reglerne egentlig, og hvordan fungerer det, når du er berettiget til folkepension?

Vil du vide mere om pension?

Det kan være svært at finde hoved og hale i de regler der er, når det kommer til pension. Derfor har vi lavet en guide til dig, så du kan blive klogere på pension. Vi har samlet de vigtigste informationer til dig, og de spørgsmål der bliver stillet oftes i forbindelse med folkepension og pensionsordninger.

Hvad er pension?

En pension er en ydelse, som du modtager når du ikke er på arbejdsmarkedet længere. Ydelsen udbetales løbende, på samme måde, som når du er lønmodtager. Det vil sige, at du hver måned vil få udbetalt en sum penge, som er din pension. Personer der går på pension, fordi de er nået pensionsalderen, kan få folkepension. Folkepensionen er en pension, som du får når du ikke længere er i arbejde og derfor ikke er lønmodtager. Så har du penge til at leve for, selvom du ikke er på arbejdsmarkedet.

Der findes 3 typer pension

Der findes 3 forskellige typer af pension. For at du kan blive klogere på dem, kan du her få et overblik over hvilke pensioner der findes:

  • Den lovbaserede pension
    Den lovbaserede pension er enten folkepension eller førtidspension som udbetales af det offentlige.
  • Arbejdsmarkedspension
    Arbejdsmarkedspension er en pension du får, som en del af din ansættelsesforhold. Det er forskelligt om arbejdspladser tilbyder pension og hvilken form for pensionsordning de tilbyder.
  • Individuel ordning
    Som navnet lyder, er en individuel ordning, en pension som du selv står for. Det er en form for opsparing, som du selv kan lave gennem din bank eller et eksternt pensionsselskab.

Det er langt fra alle, der har alle 3 former for pension. Har du ikke en pensionsordning gennem dit arbejde, altså en arbejdsmarkedpension, bør du overveje om ikke du skal lave en pensionsopsparing, som du kan have ved siden af din folkepension. Så sikrer du dig, at du kan få en rimelig levestandard, når du ikke er i arbejde længere. Samtidig sikrer du, at du har en månedlig indkomst der er høj nok til, at du har råd til dine udgifter og dit forbrug.

Laver du en pensionsopsparing er det en god ide, at du kontakter din bank eller et pensionsselskab, så du kan få gode renter på din opsparing.

Pension

Hvornår kan du gå på pension?

Ifølge Borger.dk afhænger din folkepension af, hvornår du er født. For at kunne få folkepension, skal du være dansk statsborger, have boet i Danmark i mindst 3 år, fra du er fyldt 15 år, til du når pensionsalderen. Derudover skal du være fyldt 67 år.

Der kan altid være undtagelser for, om du har ret til folkepension. Måske er du dansk statsborger bosat i udlandet, eller EU-statsborger eller flygtning bosat i Danmark. Reglerne for hvornår du kan få folkepension har ændret sig gennem årene. Pensionsalderen er fastsat efter danskernes gennemsnitlige levealder, og af den grund er den vejledende. Vær derfor opmærksom på, at det kan ændre sig. Du kan tjekke, hvilket årstal du kan gå på pension fra på Borger.dk.

Folkepension, førtidspension og mange andre

Der findes et væld af pensionsløsninger. Måske har du endda tegnet en privat pensionsordning? Det gør sig gældende for flere og flere unge, der er bekymrede for, om pensionsalderen bliver højere. Blandt de almindelige pensioner findes der følgende (tal fra 2022 efter de nye regler):

  • Folkepension (både enlige og samlevende: 6.547 kr.)
    • Tillæg (enlige: 7.472 kr. / samlevende: 3.800 kr.)
  • Førtidspension (enlige: 19.360 kr. / samlevende: 16.457 kr.)
  • ATP Livslang Pension
  • Tjenestemandspension m.fl.
  • International pension
  • Efterløn, fleksydelse, delpension

Normaltvist er det ikke muligt at gå på pension før tid, men i visse tilfælde kan du få udbetalt førtidspension. Førtidspension blev tidligere kaldt invalidepension, og gives til personer der ikke har mulighed for at være på arbejdsmarkedet.

Hvad har jeg ret til, og hvornår udbetales pengene?

Pensionsydelserne førtids- og folkepension udbetales i slutningen af hver måned af Udbetaling Danmark. Beløbet beregnes ud fra et grundbeløb og et tillæg, så beløbet kan variere.

  • Afgørende faktorer for tillægget er blandt andet, om du er enlig, størrelsen på din formue og andre skattepligtige indtægter (erstatninger, underholdsbidrag, positiv kapitalindkomst og lignende)
    • Den endelige tillægsprocent beregnes af Udbetaling Danmark
  • Grundbeløbet kan kun påvirkes af yderligere indkomst (lønindtægt, indtægt fra egen virksomhed, honorarer og lignende). Dit skattefradrag er dog på 60.000,-.

4 gode råd til din pensionsopsparing

  1. Tag stilling til din pension og hvilken ordning du gerne vil have. Din pension skal vælges ud fra de behov og forventninger du har til, hvordan dit liv skal være når du går på pension.
  2. Start tidligt med at lave en pensionsopsparing. Lægger du penge til side tidligt i dit liv, har du flere penge mellem hænderne, når du går på pension. Så skal du heller ikke begrænse dig senere i livet.
  3. Dine behov kan ændre sig gennem livet, og kan have indflydelse på, hvilken pensionsordning du er interesseret i. Det kan for eksempel være, at du får børn eller bliver gift. I disse tilfælde kan det være en god ide, at du tilpasser din pension løbende, så den passer til den situation du står i.
  4. Du behøver ikke forlade arbejdsmarkedet, når du når din pensionsalder. Er du i stand til at arbejde selvom du er fyldt 68 år, er der fordele ved at fortsætte med at arbejde. Jo længere du arbejder, jo større pension kan du få udbetalt når den tid kommer.

Overvejer du at hæve din pensionsopsparing? Lån hos MiniFinans i stedet

Står du i en situation, hvor du mangler penge og overvejer at hæve din pensionsopsparing? Din pensionsopsparing er beregnet til en periode senere i dit liv, hvor du får brug for dem. I stedet for at hæve fra din pensionsopsparing, kan du låne mellem 10.000 og 50.000 kroner hos MiniFinans og vi udbetaler straks via vores straksoverførsel. Vi tilbyder nemme og hurtige lån, som du kan bruge på lige det du står og mangler.

Måske er der opstået uforudsete udgifter, som du ikke har råd til at betale, eller måske ønsker du bare at rejse sydpå. Det betyder ikke noget for os, hvad du vil bruge pengene på – Det skal være helt op til dig. Lån penge hos os, og slip for at hæve fra din pensionsopsparing. Brug vores låneberegner og find ud af hvilket lån der passer til dig og din situation.