Sådan sparer du penge på dit madbudget

Har du stået for madindkøb i lang tid? Eller skal du til at stå for madindkøbet? Så vil det altid være godt at have styr på sit madbudget. Det er grundet den store madspild, der er til stede i Danmark. Der bliver årligt smidt mere end 700.000 ton mad ud i Danmark. Det er utrolig meget mad, og 36 procent af hele denne madspild er forårsaget af forbrugerne (os). For at kunne få denne store madspild til at mindske, vil et madbudget meget vel være løsningen. Denne madspild er først og fremmest en belastning for miljøet men udover det vil et madbudget også lempe din økonomiske belastning. Derfor er det både godt for dig og miljøet, at du har lagt et godt madbudget. Madbudgettet vil hurtigt gøre dig mere opmærksom på madspild og madindkøb.

Du bliver opmærksom på dine madvaner med et madbudget

Vores 10 råd til dig der gerne vil have lagt eller få styr på dit madbudget

Madspild er defineret, som det mad der godt kan spises, men som er blevet smidt ud efterfølgende. Madspild er desuden en faldende faktor, hvilket vil sige, at danskerne bliver bedre og bedre til ikke at smide mad ud. Det kan dog sagtens forbedres yderligere, og derfor har vi lavet nogle fingerregler til dig. Så kan vi sammen gå en tid i møde med endnu mindre madspild og mindre skade på miljøet. Læg derfor et realistisk madbudget med vores nedenstående fingerregler.

1. Find ud af dit nuværende madbudget

Når du skal til at have lagt et madbudget, er det vigtigt at finde ud af, hvor meget du førhen har brugt. Så du kan vælge selv at kigge tilbage på forrige måneder, og finde ud af hvor mange penge du egentlig bruger på mad. Derudover kan du gøre brug af apps til at finde ud af, hvor mange penge du har brugt i supermarkeder osv. Her er det vigtigt, at du tager i betragtning, hvor mange mennesker madbudgettet holder til. Om det er et madbudget for 1 eller et madbudget for 2 studerende, så kan der være meget forskel. Derfor når du har beregnet dit madbudget for de sidste måneder, så find ud af om du har givet mad til andre i perioder eller omvendt. Herefter kan du lægge et realistisk madbudget, til hvor meget du mener, at du har brug for at bruge på mad.

2. Undgå dag til dag indkøb

Det er en god idé ikke at tage på indkøb hver eneste dag. Denne indkøbsmetode er en dyr måde at handle ind på, da du ofte vil ty til impulsindkøb. Samtidig har du ikke i tankerne, om du kan bruge noget af denne mad til morgendagen. Det er derfor vigtigt, at du sætter en dag af om ugen til at planlægge dit næste indkøb. Det kan også virke uoverskueligt for dig, at skulle handle ind til én hel uge på en gang. I dette tilfælde kan du gøre indkøbsplanlægningen til færre dage ad gangen. Det er dog vigtigt, at det kan vare i så lang tid som muligt. Gør brug af denne metode og du slipper for de fristelser, som du støder på i supermarkedet. Derudover vil det give dig mere tid og flere penge på lommen.

3. Bedre madbudget – Erstat kort med kontanter

Det er blevet mere og mere sjældent at have kontanter på sig. Dog kan det være rigtig klogt, at gøre brug af kontanterne i stedet. For når du hele tiden gør brug af dit kort frem for kontanter, så vil du hurtigt miste overblikket over dit madbudget. Hvis du derimod gør brug af kontanter i stedet, kan du hæve dét beløb, du må bruge om ugen i forhold til dit madbudget. Så kan du hele tiden holde øje med hvordan dit madbudget forløber sig, og om du kan finde ud af at tilpasse dig madbudgettet. Du kan også hæve mange kontanter i starten af måneden og ligge en kuvert med penge i klar til hver uge. Så kan du samtidig tænke over, om der er en uge, hvor der kommer gæster eller omvendt. Så husk at ligge penge klar til dette.

Madbudget (1231 downloads)

4. Tag selv dine indkøbsposer med

Det kan være en god idé, at du gør brug af net til indkøb, eller at du i hvert fald genbruger dine indkøbsposer. For hvis du køber nye indkøbsposer, hver gang at du er ude at handle, vil det i sidste ende vise sig at være en dyr vane. Hvis vi siger, at du køber 4 indkøbsposer om ugen til 3,5 kroner stykket, vil det koste dig over 700 kroner om året. Det er unødvendige penge at komme af med, og hvis du stopper med den vane, kan det lempe en del af dit madbudget.

5. Få lavet en madpakke i stedet for at gå ud og købe mad

Har du et arbejde, hvor der ingen madordning er? Eller har du et arbejde, hvor du skal betale store mængder penge i kantinen? I stedet for denne madløsning vil det spare dig mange penge, at tage dig den ekstra tid og smøre en madpakke i stedet. Det behøver overhovedet ikke at være en kedelig madpakke, og man bliver bedre til at lave en god madpakke i længden. Kantinepriser og restaurantpriser er meget dyrere, end hvis du selv lavede din mad.

6. Lad vær med at købe for meget mad ind

Gennemsnitligt smider vi danskere 42 kg mad ud om ugen. Madspild er en af de irriterende ting at have meget af, for det er ligesom at smide penge i skraldespanden. Alt madspild vurderes, om så det er rester, stadig i indpakningen eller om det er over ”bedst før” dato. Et madbudget hjælper selvfølgelig på at finde ud af, om du bruger for mange penge på maden, der så kan resulterer i meget madspild. Det kan også være, at du har fundet ud af, at du mangler et madbudget på grund af dit madspild? Vi har herunder samlet flere faktorer, der er afgørende for, hvordan du kan komme af med den store madspild. Dermed bliver du en økonomisk og miljømæssigt rigere mand/kvinde.

7. Få et overblik over dit køleskab

For at du undgår madspild og får et ordentligt madbudget, er det godt at have styr på, hvad der er i dit køleskab. Så inden du tager ud at køber ind, kan du finde ud af, hvad du kan lave af mad, med det supplement der er i dit køleskab. Så slipper du samtidig også for, at komme til at købe noget som du allerede har. På denne måde undgår du både madspild, og du får sammensat et bedre madbudget. Ofte har man de samme madvaner, og det er oftest de samme rester, som man ender op med. Derfor kan du prøve at gå i dit kreative hjørne, og gøre brug af den mad som du har tilovers derhjemme.

8. Madvarer der er brugbare til mere end bare én ret

Når du er ude på din indkøbstur, og du har planlagt at købe inde til en længere periode, så kan du prøve at planlægge dit vareindkøb efter madmuligheder. Så når du køber mad til en uge, passer madvarerne til flere dage end bare én enkelt dag. På den måde kan du gøre brug af overskydende mad til næste dag eller næste igen. Det er også vigtigt at have denne metode i tankerne, når man planlægger indkøbet. Så ved at du har varer, der kan gøres brug af til flere retter, vil dit madspild formindskes. Dermed har du flere penge på kontoen at gøre brug af, og en bedre samvittighed i forhold til miljøet.

9. Spar dine madudgifter ved størrelsen af portionen

Der kan være mange gode ting ved at spare på dine portionsstørrelser. Man spiser ofte unødigt mad, hvis der er mere tilbage. Så hvis du plejer at lave to store portioner mad til dig selv, kan 1 stor portion ofte vise sig at være mere end nok. Det handler bare om at lade maden synke til. På denne måde kan du spare en del madudgifter. Derudover er det stigende populært at lave mad til flere dage ad gangen. Så når du laver mad til de løbende dage, kan noget komme i vejen, hvor du ikke når hjem at spise, det som du har lavet til den dag. Det kan give meget madspild, hvis der er et helt måltid, der går til spilde. Derfor kan det være en idé, kun at lave mad til den bestemte dag eller et par dage frem.

10. Kig efter de gode tilbud

Der er mange forskellige supermarkeder på det danske marked. Derfor vil det være klogt at undersøge de forskellige supermarkeders tilbud, for at få den samme vare billigst muligt. Det er en af de helt store faktorer, til at få et bedre madbudget. Der er lavet Apps og forskellige sammenligning hjemmesider til at finde ud af, hvor den bestemte vare er billigst i dit nærområde. Så kan du selv vurdere, om du synes, at det er dét værd, at tage en ekstra længde for at få det billigste. Derudover er der også ofte kød på sidste salgsdato, hvilket ofte er sat meget ned i pris. Når du finder sådan nogle ting, og du kan nå at bruge maden selvsamme dag, er der mange penge at spare. Det er ofte i discountbutikker, hvor du finder ting som slik, sodavand osv. billigst. Derfor er det klogt også at kigge i disse butikker.

Har du brug for økonomisk hjælp til at komme i gang med dit madbudget?

Det kan være svært at få lagt et ordentligt madbudget, og endnu sværere at følge det. Hvis du nu ikke har flere penge til mad resten af måneden, kan du hos os låne mellem 10.000 kroner og 50.000 kroner og få pengene overført til din konto, dette gælder alle ugens 7 dage. Vi ønsker, at du har råd til mad resten af måneden, og vi tilbyder også månedslønninger. Så du kan vælge at få, det ønskede beløb med afbetaling i kun én måned, men du har også mulighed for at vælge 12 måneder. Det du skal gøre er at finde vores gratis og uforpligtende ansøgningsformular i toppen af siden, og du vil med det samme få svar på ansøgningen. Du får alle disse goder til en af de billigste renter på det danske lånemarked.

Yderligere spørgsmål vedrørende Minifinans lån?

Er du i den situation, at du har brug for en lettelse på madbudgettet eller noget andet? Så kan du altid kontakte Minifinans kundeservice. Minifinans sidder klar til at besvare dine spørgsmål mellem mandag og fredag fra 9-17 på: +45 71 71 88 88. Derudover kan du altid skrive til vores kundeservices mail med mailadresse til: Kontakt@minifinans.dk. Vi vil med glæde hjælpe dig, og du kan også finde vores hjælp øverst på denne side. Det eneste du skal gøre er, at klikker på ”ofte stillede spørgsmål” og lånevilkår.

Hos Minifinans.dk håber vi, at denne artikel har været til stor hjælp for dig! Lån penge hos os og få pengene på kontoen efter allerede én hverdag.