Bliv klogere på kontanthjælp

Hvis du gerne vil vide meget mere om kontanthjælp, er du kommet til det rigtige sted. Her på siden har vi samlet de vigtigste informationer til dig omkring kontanthjælp. Vil du vide hvilke krav der er til kontanthjælpsmodtagere, hvad du kan få udbetalt i kontanthjælp, mere om hvad kommunen forventer af dig eller noget helt andet? Så læs med her og bliv meget klogere på kontanthjælp.

 

Hvad er kontanthjælp

Kontanthjælp blev også tidligere kaldet bistandshjælp. Kontanthjælp er en offentlig ydelse der udbetales til borgere i Danmark, som ikke er i stand til at forsørge sig selv eller deres familie. Ydelsen har eksisteret siden 1976 og var en afløser af fattighjælpen, der blev afskaffet i 1961. For at kunne få udbetalt ydelsen, skal du opfylde bestemte kriterier. Disse kriterier kan du finde nedenfor.

 

Kan du få kontanthjælp?

De kriterier du skal opfylde for at kunne modtage kontanthjælp er først og fremmeste, at du skal være fyldt 30 år. Du skal have bopæl i Danmark, og have været ude for en social begivenhed som for eksempel arbejdsløshed eller sygdom. Dette skal have medført, at du ikke længere er i stand til at forsørge dig selv og din familie. For at kunne få kontanthjælp, må dit behov for forsørgelse ikke være dækket af andre ydelser såsom arbejdsløshedsdagpenge eller pension.

Opfylder du disse kriterier, kan du få kontanthjælp i den periode hvor din sygdom eller arbejdsløshed står på.

 

Sådan fungerer det når du er på kontanthjælp

Før kommunen vurderer om du skal have kontanthjælp eller ej, skal du til et møde i kommunen. Her skal I tale om din specifikke situation og de skal ud fra samtalen vurdere om du er jobparat eller aktiveringsparat.

Du vil blive betragtet som jobparat når du er fyldt 30 år og kommunen mener, at du er i stand til et ordinært arbejde. Her vurderes det også, om du er i stand til at forsørge dig selv inden for 3 måneder. Bliver du anset som aktiveringsparat, skal du have lavet en helbredsundersøgelse. Så er kommunen i stand til at vurdere dine arbejdsmuligheder på længere sigt. Kommunen laver helbredsundersøgelsen for, at bringe den enkelte person tættere på at komme i arbejde.

Kontanthjælp til personer under 30 år

I 2014 blev en større kontanthjælpsreform indført. Der medførte, at der blev skåret i ydelsen til unge under 30 år. Begrænsningen blev sat på unge, der er vurderet til at kunne varetage et studie og tage en uddannelse. Vurderer kommunen at den unge er uddannelsesparat, vil han/hun modtage SU i stedet for kontanthjælp under uddannelsen. Er du under 30 år, kan du altså ikke modtage kontanthjælp, men i stedet ansøge om uddannelseshjælp. Du kan læse mere om uddannelseshjælpen nedenfor.

 

Personer under 30 år – Uddannelseshjælp

Er du under 30 år og uden en erhvervskompetencegivende uddannelse, får du tilbudt uddannelseshjælp i stedet for kontanthjælp. For at kunne få uddannelseshjælp skal du opfylde følgende kriterier:

  • Du skal være under 30 år.
  • Har ikke en erhvervskompetencegivende uddannelse.
  • Du har været ude for en social begivenhed såsom sygdom, arbejdsløshed eller samlivsophør.
  • Den sociale begivenhed gør, at du ikke har mulighed for at forsørge dig selv eller din familie.
  • Du kan ikke blive forsørget af andre.
  • Din forsørgelse kan ikke dækkes af andre ydelser, som for eksempel arbejdsløshedsdagpenge eller pension.

Hvordan ansøger du om kontanthjælp?

Hvis du gerne vil have kontanthjælp, skal du kontakte din kommune. Herefter vil de indkalde dig til en samtale, som sker senest en uge efter du har kontaktet dem. Samtalen foregår på jobcentret, hvor de skal vurdere din situation. Her vil de afgøre om du er aktiveringsparat eller jobparat.

Betragter de dig som jobparat skal du for at få ydelsen kunne dokumentere, at du søger job og løbende registrerer dine jobsøgningsaktiviteter i en joblog. Det skal du gøre på lige fod med dagpengemodtagere, der får dagpenge gennem deres A-kasse.
Betragter de i stedet dig som værende aktivitetsparat, mener de ikke at du er stand til at arbejde inden for en kortere periode. I dette tilfælde vil du få nogle andre typer af tilbud, der har til formål at gøre dig jobparat.

 

Hvad skal jeg gøre for at bibeholde min kontanthjælp?

Hvis du allerede er på kontanthjælp er det vigtigt, at du er tilmeldt et jobcenter og tager imod de job- og aktiveringstilbud som kommunen tilbyder dig. Er du hverken jobsøgende eller tager imod de løbende tilbud, vil du miste din ret til kontanthjælp. Hvis du gerne vil fortsætte med at få kontanthjælp, er det vigtigt at du overholde disse retningslinjer.

Kan du holde ferie på kontanthjælp?

Ferie på kontanthjælp

Du har ret til 4 ugers ferie med kontanthjælp, hvis du har været på ydelsen uafbrudt i 12 måneder. Dog må du ikke tage 4 ugers ferie i træk, så du skal dele ferien op.
Du må holde 2 ugers ferie ad gangen, og skal informere dit jobcenter om det inden feriens start. Overholder du ikke disse kriterier, anses du ikke for at være tilgængelig for arbejdsmarkedet, og vil ikke få udbetalt kontanthjælp.

5 ting du skal være opmærksom på

  1. Hvis du er gift kan din ægtefælles formue og indtægter påvirke din ydelse. Har din ægtefælle en større formue eller forholdsvis høj indtægt, falder din ydelse. Det sker, fordi ægtepar har pligt til at forsørge hinanden, da det forventes at din ægtefælle hjælper dig økonomisk.
  2. Du kan få udbetalt mere i kontanthjælp hvis du har børn. I 2022 får kontanthjælpsmodtagere der er fyldt 30 år, og som har forsørgerpligt, 15.355 kroner før SKAT om måneden. Kontanthjælpsmodtagere der er fyldt 30 år, men ligger uden for denne kategori, får 11.554 kroner om måneden før SKAT.
  3. Kravet om gensidig forsørgelsespligt for samlevende blev afskaffet i 2016. Dog forventes det stadig, at ægtepar forsørger hinanden så vidt muligt.
  4. Er du under barsel, kan du godt modtage kontanthjælp. Dit jobcenter skal inden for de sidste 3 måneder i din barsel tilbyde dig en vejledningssamtale. Det skal de, fordi Jobcentret gerne vil have kontanthjælpsmodtagere i arbejde, så snart deres barsel er slut.
  5. Modtager du ydelsen uden en erhvervskompetencegivende uddannelse, skal du deltage i et forløb der tester og vurderer dine kompetencer. Hvis testene viser, at du har behov for et læse-, skrive- eller regne-kursus, får du tilbudt disse kurser. 

 

Hvor meget kan du få i kontanthjælp?

Hvor meget du kan få i ydelse afhænger af, om du har børn eller ej, om du har en formue eller indtægter, og om du er gift. Hvis din ægtefælle har en formue der kan dække jeres økonomiske behov, er det ikke muligt for dig at modtage kontanthjælp. Hvis du eller din ægtefælle har indtægter, vil de blive trykket fra den ydelse du får månedligt.

Når du er fyldt 30 år, og forsørger et eller flere børn, kan du få 15.355 kroner om måneden før SKAT. Er du fyldt 30 år og ikke forsørger et barn, kan du få 11.554 kroner månedligt før SKAT.

Dækker din kontanthjælp ikke dine udgifter?

Står du i en situation hvor du enten modtager kontanthjælp, eller kommer til det inden for kort tid, men kan se at ydelsen ikke dækker dine udgifter? Så er der hjælp at hente. Hos MiniFinans.dk kan du låne penge til lige det du står og mangler. Måske til at kunne betale dine regninger, til uforudsete udgifter eller til at indfri dine drømme.

Det kan være, at du er gået fra at have et fast arbejde med en større indkomst, eller har fået flere udgifter i dit månedsbudget. Der skal ikke meget til for, at ydelsen ikke rækker til de mange udgifter der er hver måned. Hvis du står i en situation, hvor du godt kunne bruge nogle ekstra tusinde på kontoen. Så er du kommet til det helt rigtige sted. Vi tilbyder lån mellem 10.000 og 50.000 kroner og ved hjælp af vores straksoverførsel, vil du kunne se pengene på din konto efter få minutter, dette gælder 24/7. Lån penge hos os og få et større økonomisk råderum. Så skal du ikke vende hver en krone eller øre eller være stresset over, om du mon har råd til at betale dine udgifter.