Hvordan søger man SU? Kom godt i gang med studietiden 2018 ✓
Existing Users Log In
   

Hvordan søger man SU? Kom godt i gang med studietiden

Hvordan søger man SU? Kom godt i gang med studietiden

Hvordan søger man SU? Kom godt i gang med studietiden

Har du svært ved at overskue, hvordan du søger SU? Så er du ikke alene.

Mange nye studerende har svært ved at overskue SU-systemet. Derfor har vi udformet den lille guide, som forhåbentlig kan give dig et bedre overblik. Så kan du koncentrere dig om din studiestart, nye venner og drømmestudiet.

Typer af SU

Du har ret til SU, hvis du er over 18 år og læser på en godkendt ungdomsuddannelse eller en godkendt videregående uddannelse.

På en ungdomsuddannelse afhænger din sats af, om du er ude- eller hjemmeboende og, hvis du er under 20 år, dine forældres indkomst. Hvis du er over 20 år er satsen 6.015,-.

Du har ret til SU til fem ungdomsuddannelser (max en gymnasial uddannelse).

På en videregående uddannelse har du klip til det antal måneder, uddannelsen er vurderet til at vare. Derudover kan du få 12 ekstra klip, hvis du begynder din uddannelse senest to år efter din adgangsgivende eksamen. Satsen for udeboende er 6.015,-.

Ved reformen har man forsøgt at gøre systemet mere fleksibelt ved at gøre det muligt at udvide rammen alt efter dit uddannelsesforløb. Det vil sige at:

  • En typisk bachelor + kandidat giver en ramme på 58 klip (+ mulighed for 12 klip)
  • En typisk professionsbachelor + kandidat giver en ramme på 66 klip (+ mulighed for 12 klip)

 

min.su.dk

På min.su.dk kan du se alt om din SU. Fx kan du kan rette i dine oplysninger, se antallet af dine klip, oprette og rette dit eventuelle lån og sætte din SU på pause. Kort sagt, hvis det har noget at gøre med din SU, så fremgår det her.

Klippekort fortæller, hvor mange måneder du har tilbage af din ydelse. Du kan fx. få godskrevet brugte klip, hvis du har været sygemeldt, haft særligt rådsarbejde eller lignende. Du kan også få forskellige tillæg, hvis du har et handicap eller har forsørgerpligt.

Her kan du også læse mere om at tage din ydelse med til udlandet og se, hvor meget du må tjene ved siden af – også kaldet dit fribeløb.

Hvis du har brug for en samtale, kan du finde dit lokale SU-kontor her.

Hvad gør du, hvis budgettet ikke holder?

Holder budgettet ikke, kan MiniFinans hjælpe med et billigt og kortfristet lån. Måske har du brug for lidt ekstra til studiebøger, computer eller noget andet. Vi blander os ikke i dine behov og planer. I stedet støtter vi dig med en nem, hurtig og sikker låneplan. Tjek vores låneberegner og få plads til det gode studieliv.