Bliv klogere på om et SU-lån er det bedste valg for dig (2018) ✓
Existing Users Log In
   

Hvordan søger du SU-lån – og hvad koster det dig?

Hvordan søger du SU-lån – og hvad koster det dig?

Hvordan søger du SU-lån – og hvad koster det dig?

Er du i tvivl om, hvordan du søger SU-lån?

Så er du ikke alene. Der er meget at forholde sig til som studerende, og det økonomiske overskud er ikke altid på sit højeste. For at være berettiget til et SU-lån, skal du være indskrevet på en SU-berettiget uddannelse og modtage SU. Hvis det er på plads, er resten til at overskue – men det koster i sidste ende.

Du søger SU-lån på samme side, hvor du koordinerer andre elementer omkring din SU. Først når du skal betale lånet tilbage, foregår det på borger.dk. Der er tre satser for SU-lån (pr. 2017), hvor det sidste er for studerende, der har opbrugt de almindelige SU-klip på 6015,-:

  • Almindeligt SU-lån – 3078,-
  • Supplerende SU-lån til forsørgere – 1540,-
  • Slutlån – 7940,-

Hvornår kan jeg søge?

Der er bestemte frister for, hvornår du kan søge og rette i din låneplan. Du kan søge, fra du begynder at modtage SU, og sidste frist for at søge i et år er 5. december. Lånet udbetales først, når låneplan og -betingelser er godkendt – dette skal ske inden 15. december.

Ændringer i din låneplan ift. beløbet skal ske d. 15. måneden inden beløbet udbetales. Dvs. ændringer til oktober skal ske inden d. 15. september.

Hvad koster det mig?

Du kan altid lave en frivillig tilbagebetaling, hvis du fx. har fået mere udbetalt end planlagt. Selve lånet kræves først tilbagebetalt 1. januar året efter, du er dimitteret på borger.dk, hvor du kan se og rette i din gæld. Hvis du dimitterer 1. juli 2017, skal du først betale tilbage 1. januar 2019, men du kan vælge at begynde din tilbagebetaling når som helst.

Når du dimitterer forrentes din gæld med diskontoen (en rentesats sat af Nationalbanken) + et tillæg på max. 1 % og minus dit fradrag (husk at tilføje dette i din årsopgørelse). Samlet set arbejdes der med fire gældstyper:

  • SU-lån (efter dimittering) – 1 %
  • SU-lån (før dimittering) – 4 %
  • For meget udbetalt SU – 8,05 % (morarente)
  • Statsgaranteret studielån – 0,25 % (Cibor-rente)

Tænkt dig altid godt om, inden du tager et SU-lån. For mange bliver det en sovepude, hvor man bliver afhængig af ekstra 3000,- hver måned. På fem år udvikler det sig dermed til en (for de fleste) 15 år lang tilbagebetalingsperiode.

Hvis du blot mangler penge nu og her, til en cykel, ny computer eller studiebøger, kan et kviklån være en god løsning for dig. Prøv låneberegneren og lån hurtigt, nemt og sikkert.