Bliv klogere på håndværkerfradrag i 2023

Vi har samlet de vigtigste informationer til dig, så du kan få et overblik over det håndværkerfradraget, og hvad det har af betydning for dig. Hvem vil ikke spare penge på service- og håndværkerydelser? Læs med og bliv klogere på hvordan og hvornår både boligejere og lejere kan få fradrag for de lønudgifter de har til håndværkere og anden hushjælp gennem håndværkerfradraget. Der er mange penge at spare.

Hvad er et håndværkerfradrag?

Et håndværkerfradrag er et fradrag, som er indført som en todelt ordning. Denne todelte ordning giver mulighed for et fradrag på 6.000 kroner årligt per person for serviceydelser. Derudover fradrag for håndværksydelser på 12.000 kroner per person årligt. For at kunne få fradraget skal man være fyldt 18 år. For at få mest muligt ud af håndværkerfradraget, skal du både benytte dig af service- og håndværkerydelser for at nå op på de 18.000 kroner i fradrag. Nedenfor kan læse mere om hvilke fradrag du er berettiget til gennem håndværkerfradrag.

Der kan ikke opnås fradrag for service- eller håndværkerydelser, hvor du i forvejen har fået tilskud af andre offentlige støtteordninger. For at kunne få håndværkerydelse, skal håndværkerfradraget være udført af en momsregistreret virksomhed. Dette er anderledes for serviceydelser. Serviceydelser, som for eksempel børnepasning, må udføres af alle personer der er fuldt skattepligtig i Danmark og som er fyldt 18 år ved indkomstårets udløb.

Hvilke skattefradrag kan du få gennem håndværkerfradrag?

Det er ikke alle der er bevidst om det, men du kan få fradrag for en lang række håndværker- og serviceydelser. Nedenfor ses de forskellige fradrag som du kan trække fra i SKAT.

 • Fradrag for håndværker
 • Energirenovering
 • Energiforsyning
 • Klimatilpasning
 • Grøn vedligeholdelse
 • Installation af tyverialarm
 • Tilslutning af bredbånd

Du kan finde en liste over hvilke håndværkerydelser, der giver fradrag lige her.

Fradrag for service

Vinduespudsning

 • Indvendig.
 • Udvendig.

Børnepasning

Børnepasning i hjemmet eller fritidsboligen (ikke lektiehjælp).
Aflevering og afhentning af børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktiviteter.

Almindelig rengøring

 • Vask og aftørring af flader i boligen.
 • Rengøring af toilet og bad.
 • Støvsugning, gulvvask og boning.
 • Opvask, tøjvask og strygning.
 • Rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner m.m.

Almindeligt havearbejde

 • Græsslåning.
 • Klipning af hæk.
 • Lugning.
 • Beskæring af buske og træer (ikke træfældning og fjernelse af væltede træer).
 • Snerydning.
 • Fliserensning af terrasser, indkørsler m.m.

Det danske håndværkerfradrag gives som et fradrag på din selvangivelse. Det svarer til, at du får fradrag for lidt mindre end en tredjedel (27%) af lønudgiften til den service- eller håndværkerydelse, som du får udført.

Hvor meget kan jeg få ud af mit håndværkerfradrag i 2023?

De 12.900 kroner som du kan få i fradrag for hvert år pr person, gennem håndværkerfradraget, er ikke det egentlige beløb som du får i fradrag.

5 vigtige ting at huske i forbindelse med håndværkerfradrag

Du får kun fradrag for arbejdslønnen inklusive moms (du får ikke fradrag for de materialer der bliver brugt).

Betal dine regninger i forbindelse med service- eller håndværksydelser elektronisk med dit Dankort, MobilePay eller netbank.

Du skal gemme din dokumentation på det udførte arbejde.

Et håndværkerfradrag har en værdi på cirka 27%. Det vil sige at hvis dit håndværkerfradrag er på 3.000 kroner. Du vil derfor spare cirka 810 kroner i SKAT.

Hvis du for eksempel vil have fradrag i 2020 for en håndværkerydelse udført i 2020, skal du indberette og have betalt arbejdet inden slutningen af februar 2021.

Sådan indberetter du håndværkerfradrag i 2023

Du skal indtaste dit håndværkerfradrag på din forskudsopgørelse. Dette sker på SKATs hjemmeside hvor du skal logget ind med dit NemID.

Herefter skal du trykke på feltet ”Indberet håndværkerfradrag” og udfylde din boligform, service- eller håndværkerydelse, anføre CVR-nummer, betalings dag og arbejdsløn for det udførte arbejde.

Sådan indberetter du håndværkerfradrag

Når du har udført disse trin, har du indberettet håndværkerfradraget og det er dermed registreret hos SKAT. Dine betalinger skal kunne dokumenteres, men du skal ikke indsende dokumentation til SKAT. Dog kan SKAT forlange dokumentation fra den virksomhed som har udført arbejdet. Af den grund er det også vigtigt, at du husker at gemme kvitteringen for det udførte arbejde, hvis SKAT forlanger dokumentation. Gem dokumentationen i mindst 3 år.

Håndværkerfradrag – Ydelser som ikke giver et fradrag

Installation af intelligent varme-, ventilations- og lysstyring.

Solafskærmning af vinduer og glasdøre.

Energirådgivning til energiforbedringer.

Udskiftning af faste belægninger med permeable belægninger.

Sikring af yderdøre og vinduer mod oversvømmelse.

Installation af ladestik til el-biler.

Kortlægning og fjernelse af bygningsdele, der indeholder asbest, PCB og bly.

Få råd til dit næste byggeprojekt

Det kan være dyrt at renovere ens bolig og få råd til at betale alle de regninger der er i forbindelse med at hyre håndværkere.

Vi tilbyder lån mellem 10.000 og op til 50.000 kroner. Lån penge hos MiniFinans og få penge på kontoen allerede indenfor få minutter. Via vores straksoverførsel, så er det muligt at få det søgte lån udbetalt indenfor få minutter i alle ugens 7 dage. Så kan dine drømme alligevel blive til virkelighed.

Hvis du står i en situation, hvor du godt kunne bruge nogle ekstra tusinde på kontoen til for eksempel at renovere dit hjem. Så er du kommet til det helt rigtige sted. Hos MiniFinans.dk kan du låne penge til lige det du står og mangler. Måske til at kunne betale dine håndværkerregninger, til uforudsete udgifter eller til at indfri dine boligdrømme. Der er mange muligheder.

Oftede stillede spørgsmål om håndværkerfradrag

Hvad er håndværkerfradrag?
Et håndværkerfradrag er et fradrag, som er indført som en todelt ordning. Denne todelte ordning giver mulighed for et fradrag på 6.000 kroner årligt per person for serviceydelser. Derudover fradrag for håndværksydelser på 12.000 kroner per person årligt.

Hvilke skattefradrag kan du få igennem håndværkerfradrag?
Nedenfor ses de forskellige fradrag som du kan trække fra i SKAT:
Fradrag for håndværker
Energirenovering
Energiforsyning
Klimatilpasning
Grøn vedligeholdelse
Installation af tyverialarm
Tilslutning af bredbånd

Hvor meget kan jeg få ud af mit håndværkerfradrag i 2021/2022?
Håndværkerfradraget er et såkaldt ligningsmæssigt fradrag, som giver et tilskud på ca. 26 % af lønudgiften. Dvs den reelle besparelse af fradraget er procentsatsen fratrukket omkostninger til løn, så du får ca. 780 kr i besparelse, hvis dit håndværkerfradrag er på 3.000 kr.