Hvordan laver man et budget?

Hvordan laver man et budget?

budget

Hvordan laver man et budget? Mange spørger sig selv og ved ikke hvor de skal starte. Vi har lavet et lille skriv om dette, læs med her.

Når du skal låne penge, er det vigtigt, at du først laver et budget.

Hvis lånet skal tages i banken, kræver de ofte en indsigt i dine nuværende økonomiske forhold og forventede udgifter for fremtiden. Tager du derimod et forbrugslån, er det vigtigt, at du har gjort status over din egen situation – og ved præcis, hvornår du kan forvente at have betalt lånet af.

Et budget er med til at give dig sindsro og sørge for, at du har nogle tydelige mål for din fremtid 

Men det kan være svært at vide, hvor du skal begynde. Derfor har vi lavet denne korte guide til, hvordan du laver et budget.


Hvad er et budget?

Et budget er et ark over dine nuværende udgifter og indtægter.

Ofte dækker det dit månedlige forbrug, men også hvis du har faste udgifter, der strækker sig over længere tid, såsom en årlig eller kvartal-indbetaling.

Det er nemt at stykke et budget sammen selv i Excel eller på ternet papir, men der er også ofte en funktion i din webbank, hvor du tit kan trække data direkte fra din bankkonto. Det er ofte lettere, og sikrer, at du får alting med.


Hvordan lægger jeg mit budget?

Først skal du samle alle dine faste indtægter i en kolonne. Dernæst laver du en kolonne med dine faste udgifter.

Hver enkelt indtægt og udgift skal have sin egen post. Du bestemmer selv om, du har lyst til at sammenlægge flere poster, men oftest er det bedst, at de står hver for sig, så du kan justere i dem enkeltvis. Det er vigtigt, at du får alting med. Ellers risikerer du, at dit budget vælter én måned, fordi du har fået en uforudset udgift.

Når du har indtastet eller nedskrevet alle poster, skal du beregne totalen for begge beløb. Så lægger du dem sammen. Som altid er det bedre at være i plus end i minus.


Hvilke poster er især vigtige?

De poster, du især skal holde øje med i dit budget, er:

      Din husleje (inklusive el, vand og varme)

      Mad

      Transport

      Internet og mobil

      Forsikring

Når du skal lægge et budget, er det som oftest, fordi du leder efter et sted at spare penge. Det kan være nødvendigt, hvis du skal ansøge om et lån – eller bare gerne vil have lidt større økonomisk råderum, måned til måned.

Nogle af dine poster kan du justere på. Men mange andre kan du justere på. Det gælder også de vigtigste poster i dit budget.


Det vigtigste spørgsmål: “Hvor kan jeg spare?”

Din husleje skal gerne være konstant fra måned til måned. Din mad derimod er lettere at justere i. Hvis du mangler penge en måned, er det lettere at spise nudler en måned end at få din husleje sænket.

Transport er også påkrævet, hvis du er studerende eller arbejder. Der er sjældent meget at gøre, hvis du vil sænke dine transportomkostninger. Men du kan til tider planlægge dig rundt om det. For eksempel, kan du tage cyklen, hvis du ikke skal langt. Du kan også forsøge at planlægge din rute og rejsetider, så du måske kun skal tage offentlig transport ti dage om måneden frem for tyve.

Når det kommer til internet og mobil, tænker mange, at der er ikke er en livsnødvendighed på niveau med mad. Og det er det ikke. Men hvis du vil kunne arbejde eller studere, kan du ikke undvære en mobil og internet. Du kan derimod spare ved at gennemgå dit abonnement og behov.

Ved at bruge en tjeneste som Mobilabonnement.dk eller Bredbånd.dk kan du sammenligne dit nuværende abonnement med de andre konkurrenter. Så kan du skifte til ét, der passer dit behov (og budget) bedre.

Har du i forvejen et lavprisselskab som selskabet Oister, kan du muligvis ikke finde et billigere abonnement. Men mange af teleselskaberne tilbyder også tilkøb og rabatter på tjenester, du i forvejen bruger. Det betyder, at du potentielt set kan spare flere 100-kroner ved at skifte et et abonnement med de rette tilbud.

Forsikring og lignende er også mere eller mindre konstante. Men hvis du oplever, at du virkelig mangler penge en måned, kan det være værd at se på om, du ligger i den rette kategori og forsikringsgruppe.