Bliv klogere på de nye regler inden for børneopsparing

Der er kommet nye regler i forbindelse med børneopsparing. Vil du gerne være opdateret omkring de nye tiltag der er kommet inden for børneopsparing? Så læs med her og bliv klogere på børneopsparing og hvad de nye regler har af betydning for dig og dit barns opsparing.

Hvad er en børneopsparing

En børneopsparing er en opsparingskonto som forældre kan lave til deres barn.

Barnet er ejer af kontoen, som skal oprettes inden barnet er fyldt 14 år. Hvert år må du som forælder (eller bedsteforælder) indbetale maksimum 6.000 skattefrie kroner på opsparingskontoen. Med en opsparing til dit barn kan du sikre barnet flere muligheder senere i livet. Denne opsparing kan gøre en stor forskel når barnet skal flytte hjemmefra, når barnet skal tage et kørekort eller noget helt tredje.

De nye regler

Der er kommet nye regler for børneopsparing i 2018, og det betyder at hvis du som forælder (eller bedsteforælder) har oprettet en opsparing til dit barn, bør være ekstra opmærksom. Det har nemlig stor indflydelse på opsparingskontoen. Fra 2018 er reglerne for beløbsgrænsen pr. år steget, samtidig med at den samlede beløbsgrænse i hele opsparingsperioden er fordoblet. Før måtte man kun indsætte 3.000 kroner årligt på børneopsparingen, og 36.000 kroner over hele opsparingsperioden. At begge beløb nu er fordoblet, har markant betydning for opsparingens størrelse. Læs med og se hvad det har af betydning for dig.

Hvilke regler er der i forbindelse med en børneopsparing?

Der er flere regler for børneopsparing. Derfor har vi samlet de vigtigste regler der er i forbindelse med denne type opsparing. Så kan du blive klogere på hvad der er af vilkår på området.

Udover at der er en årlig begrænsning på 6.000 kroner der må indsættes på opsparingen, er der også et maksimum beløb der må stå til rådighed på opsparingen i alt. I alt må du som forælder indsætte 72.000 kroner på dit barns børneopsparing.

Du må som forælder kun oprette én opsparing per barn.

Opsparingskontoen skal være ejet af barnet selv.

Det beløb der indsættes på opsparingen, er ikke fradragsberettigende.

Kontoen er bundet i mindst 7 år. Det betyder, at hvis du først opretter en opsparing til dit barn som 14-årig, kan pengene først udbetales til barnet når han/hun fylder 21 år.

Pengene er bundet på kontoen indtil de fylder 14 år. Herefter skal du beslutte om pengene skal udbetales til barnet når det fylder 18 eller 21 år.

Hvorfor er børneopsparing en god ide?

Der er mange fordele ved at lave en opsparing til børn. Det er for det første en god måde at give dit barn (eller barnebarn) en god start i voksenlivet på. Med en børneopsparing har barnet blandt andet gode muligheder når han/hun skal flytte hjemmefra eller hvis han/hun for eksempel vil på udenlands ophold efter gymnasiet. Mange bedsteforældre laver en opsparing til deres børnebørn, for at sikre dem økonomisk når de skal stå på egne ben. Fordelen ved en denne type opsparing er, at bedsteforældrene også må indbetale på opsparingskontoen. De må også oprette en børneopsparing til barnet, hvis forældrene ikke har mulighed for det.

En børneopsparing er let at oprette. Renten og afkastet er skattefrit i hele opsparingsperioden hvilket er en stor fordel, da barnet derved får mest muligt ud af de penge der bliver sat til side.

Hvornår kan en børneopsparing blive udbetalt?

Når du laver en børneopsparing, er der en binding på 7 år, før at opsparingen kan blive udbetalt til barnet. Hvis du laver opsparingen til barnet når hun/han er lille, skal du når barnet fylder 14 år tage en beslutning om, om opsparingen skal udbetales til barnet når det fylder 18 år eller om den først skal finde sted når barnet er fyldt 21 år.

Hvad betyder de nye regler for dig?

De nye regler for opsparing til børn, har betydning for alle der ønsker at oprette en opsparing til børn. Nu er det nemlig muligt at lave en opsparing dobbelt så stor som tidligere. Alt dette kan stadig ske skattefrit, hvilket er en stor fordel.

Efter de nye regler på området er trådt i kraft, er det realistisk at opsparingen kan dække de udgifter som barnet har i forbindelse med hans/hendes første flytning. Før i tiden, hvor beløbsgrænsen var på 36.000 kroner, mente man at beløbet ikke var stort nok til at dække de mange udgifter som barnet har når hun/han skal flytte hjemmefra. I dag hvor reglerne er ændret til en beløbsgrænse på 72.000 kroner, er det mere realistisk at beløbet kan dække de udgifter barnet har til indskud, møbler og husleje. Barnet er dermed langt bedre stillet når han/hun skal ud og bo for sig selv.

Få den størst mulige børneopsparing

Når du skal lave en børneopsparing, vil det endelige afkast være stærkt påvirket af hvor stort et beløb du indbetaler om året. Dette gælder også selvom du i sidste ende indbetaler 72.000 kroner. Neden for kan du se forskellen på at sætte 72.000 kroner (det maksimale indbetalingsbeløb) ind i løbet af 12 eller 20 år.

En vigtig ting du også bør forholde dig til, er den rente som de forskellige banker tilbyder på børneopsparinger. For de fleste virker det naturligt at opsøge egen bank og oprette en børneopsparing. Ifølge eksperter bør man dog undersøge markedet først. Det skyldes at der af mange tusinde kroner at vinde. Tjek derfor bankernes rente på opsparing til børn inden du tager den endelige beslutning.

Eksempel på børneopsparing over 12 år

Opsparing til et barn på 72.000 kroner indbetalt over en periode på 12 år.

Eksempel på børneopsparing

Eksempel på børneopsparing over 20 år

Opsparing til et barn på 72.000 kroner indbetalt over en periode på 20 år.

Eksempel på børneopsparing

Som du kan se, er det markant forskel på at indbetale til en opsparing over 12 år i forhold til at indbetale til den over 20 år.

Der er tale om en forøgelse på mere end 30.000 kroner (hvis renten/afkastet er 6%), som i sidste ende har stor indflydelse på barnets opsparing. Du bør derfor overveje, i hvor lang en periode du ønsker at indbetale til en børneopsparing.

Nåede du ikke at lave en børneopsparing?

Vi har vel alle lyst til at give vores barn (eller barnebarn) den bedste start på voksenlivet. Der kan være mange grunde til, at du ikke har fået lavet en børneopsparing til dit barn, eller at opsparingen ikke er blevet så stor som du ønsker.

Står du i en situation hvor du gerne vil give dit barn en større børneopsparing? Så er der hjælp at hente. Hos Minifinans.dk kan du låne til lige hvad du vil.

Mangler du for eksempel penge til at hjælpe dit barn med indskud til bolig, kørekort, en ny studie-computer eller noget helt fjerde, tilbyder vi lån mellem 10.000 og op til 50.000 og en straksoverførsel i alle ugens dage, også i weekenden. Det betyder du vil kunne få pengene indenfor få minutter. Lån penge hos Minifinans hvis børneopsparingen ikke rækker, og få råd til at give dit barn en bedre start på hans/hendes nye tilværelse.