En baby betyder mange ting for jeres liv. Pludselig er I en familie, som måske skal flytte, måske skal ændre karriere eller måske skal nogle helt andet. En ting er sikkert – jeres økonomi vil ændre sig drastisk. Undgå at falde i en af de mange økonomiske fælder og læs med her. Så er der overblik og ro til at fokusere på jeres nye barn.
Hvad kan jeg forvente med et barn i 2023?
Hvad skal man forvente når man venter en lille baby? Et af de helt store spørgsmål, er hvad koster en baby? Det er ingen tvivl om at en lille ny i familien kan være en dyr fornøjelse. Det handler økonomisk set om alt fra ekstra udgifter forbundet med øget vand- og elforbrug, der vil også være udgifter til blandt andet babyudstyr, forsikringer, børneopsparing og daginstitution.
Dette er altsammen udgifter de fleste måske ikke tænker over som det første, når de enten er gravide eller ønsker at blive det.
Ifølge Forbrugerrådet koster et barn cirka 750.000 kroner, fra det bliver født til det fylder 18 år.
Fire udgifter, der påvirker jeres økonomi med en baby
Vi har samlet en oversigt over 4 af udgifter, der kan påvirker jeres økonomi når du får en baby. Du kan se udgifterne nedenfor, så er du godt klædt på, til du skal have en baby:
Startudgifter
- Regn med at bruge mellem 15.000-30.000 kr. til jeres barns nye udstyr. Meget kan I måske få eller låne af venner og bekendte. De fleste bliver dog glade for at have ting som: barnevogn, slynge, babybadekar, tøj, bleer, brystpumpe, sutteflasker osv.
- De fleste holder en barnedåb eller navngivningsfest, hvilket kan koste mellem 3.000-7.000,-. Læs mere her.
- Barselsdagpenge. I begyndelsen vil I opleve et fald i indkomst, da barselsperioden kan koste penge. Der vil dog komme børnepenge inden for nogle måneder.
Øgede faste udgifter (afhængig af kommunen)
- Daginstitution: mellem 2.000-4.000 kr. pr. måned (tjek om du kan få friplads hos din kommune)
- El og vand: ekstra 500 kr. pr. måned
- Livsforsikring: 100-300 kr. pr. måned
- Opsparinger: børneopsparing, konfirmation, efterskole osv.
Løbende udgifter
- Regn gerne med at løbende udgifter som bleer, mad, sko, fritidsaktiviteter og andre udgifter kan løbe op i +2.500 kr. pr. måned.
Nye indkomster/udgifter
- Måske er en af jer gået ned i tid på arbejdet?
- Nye eller flere transportmidler. Måske en ekstra bil eller en ladcykel.
- Ny bolig med ekstra plads.
Se vores gode huskeliste, når du skal handle ind til en nyfødt, længere nede.
Babyen er billigst – teenageren dyrest
Den gode nyhed er, at jeres baby er ligeglad med mærkevarer, gourmet, ferier og elektronik. Måske kan I finde billige pasningsmuligheder og låne jer frem til mange løsninger, så jeres udgifter begrænser sig til mad og småting.
Jo ældre barnet bliver, jo flere behov dukker der op. Konfirmation, fritidsaktiviteter, efterskole, elektronik, møbler til værelset og mere mad, det kan få budgettet til at stige en del. Forbered jer på at kan være en dyr omgang.
Huskeliste til udstyr du skal købe inden fødslen
Vi har lavet en list af udstyr, hvilket vi mener er god start pakke til den lille nye. En god idé er, at få købt eller lånt alt inden du føder. Du sparer derfor meget tid og tiden kan derfor blive brugt på babyen og ikke ting som du mangler.
- Babyautostol, puslebord og hynde
- Vaskefad og badekar
- Bleer, blespand, engangsvaskeklude, vådservietter eller vat
- Zinksalve (hvis baby får rød numse)
- Vatpinde og termometer
- Tøj og sko (Nyfødte går ikke op i mærketøj)
- Sutter og sutteflasker
- Barnevogn og lift
- Babydyne og to-tre sæt sengetøj
- Regnslag og myggenet til barnevognen
- Ammeindlæg, amme bh’er og store hygiejnebind
- Babyolie, børste, tættekam og neglesaks
- Tremmeseng eller vugge inkl. Madras, sengerand og babyalarm
- D-dråber og saltvandsdråber til næsen
Læg et budget og få bedre overblik over din økonomi
Som du nok kan læse, så spiller økonomien er vigtige rolle. Hvis du allerede nu tvivler, så kan det være ene god ide for dig at lægge et budget. Lægger du et budget kan du få et overblik over din økonomi og dermed få et større overskud over økonomien. Ved at lægge et budget vil du have en god forståelse for hvilke udgifter og indtægter du har. Med en nyfødt er det bedst at være på forkant med alt.
Du vil kunne via et budget se, hvilke poster du kan spare penge på. Laver du et budget, bør du også sørge for at du lægger lidt penge til side hver måned, hvis der pludselig skulle opstå uforudsete udgifter. Så er du altid sikret hvis uheldet skulle være ude.
Er økonomien stram?
Har det været en dyr måned, og er det længe til den første? Hos MiniFinans låner du til en fast rente. Vi har gjort låneprocessen nem, hurtig og gennemsigtig, så du kan føle dig i trygge hænder. Tjek vores låneberegner og vælg det ønskede lånebeløb mellem 10.000 til 50.000 kr.
Når du låner hos os, ser du ingen skjulte gebyrer og ubehagelige overraskelser. Lån nu og få pengene overført hurtigst muligt til din konto. Via vores straksoverførsel er det muligt, at udbetale pengene i alle ugens dage.