Sådan finder du det bedste andelsboliglån

Når man skal købe en andelsbolig, er der få muligheder når det kommer til at optage lån til købet af andelsboligen. Har du ikke selv pengene, er den eneste mulighed for at optage lånet i banken eller hos få online låneudbydere. Skal du optage et lån i banken eller hos en online låneudbydere, til at betale for din kommende andelsbolig, skal du være opmærksom på flere ting. Læs med her og bliv klogere på dit fremtidige andelsboliglån og hvad du skal holde særligt øje med.

Hvad har betydning for hvor meget jeg kan låne?

Hvor meget du kan låne til en andelsbolig, er afhængigt af flere faktorer. Først og fremmeste har din indkomst betydning for, hvor meget du kan låne. Har du gæld i forvejen, vil det gøre det sværere for dig at låne penge. En tommelfingerregel siger, at du har råd til at købe en bolig der er 3-3,5 gange din husstands årlige indkomst. Det er kun et estimat, men du kan regne på hvad det cirka vil have af betydning for dit fremtidige køb af bolig. Derudover skal boligkøbere kunne lægge en egenbetaling på 5% af boligens købesum, plus de udgifter der må være forbundet med købet af boligen.

Hvad skal jeg forholde mig til, før jeg tager et andelsboliglån?

Vi har samlet en liste over faktorer, som du skal være ekstra opmærksom på, når du skal optage dit andelsboliglån. Så er du bedre klædt på, når du skal investere i din kommende bolig.

  •   Om din økonomi tillader et lån
  •   Renten
  •   ÅOP
  •   Læg et budget
  •   Låneperioden
  •   Andelsboligforeningen

Om din økonomi tillader et lån

Det er forskelligt fra person til person, hvor meget banken har mulighed for at tilbyde af lån. Samtidig er det også forskelligt fra den ene låneudbyder til den anden, hvad de har mulighed for at tilbyde lige netop dig. Derfor er det en god ide, at du kontakter din bank, hvis du gerne vil optage et andelsboliglån. Sammen med banken skal I gennemgå din økonomiske situation, så I kan få en klargøring på, hvor meget du kan låne. Det kaldes en kreditvurdering, som banken altid laver af deres kunder når de gerne vil optage et lån.

Herefter har du større mulighed for, at finde den rigtige andelsbolig. Andelsboligerne ligger også forskellige prismæssigt, og det er derfor mest hensigtsmæssigt, at du først finder ud af hvad du kan låne, før du finder din drømme bolig – så ender du heller ikke med at blive skuffet.

Renten

Renten på dit andelsboliglån har betydning for, hvor meget du skal betale for at tage lånet. Udover at sammenligne de forskellige lånemuligheder du har, bør du forsøge at forhandle dig frem ti en lavere rente på lånet. I nyere tid er bankerne mere tilbøjelige til at forhandle en rente med deres lånetagere. Hvis ikke du tager lånet hos din bank, tager du det jo bare et andet sted. Forsøg derfor at presse omkostningerne ned på dit lån hos din bank. Bankerne er nemlig villige til, at strække sig til ekstra for deres eksisterende og gode kunder.

ÅOP

Udover lånets rente er lånets ÅOP (de årlige omkostninger i procent) også vigtig at forholde sig til. ÅOPen er en samling af alle de udgifter, som der er forbundet med at låne. Det er opgjort som en procentvis udgift i forhold til det lånte beløb. I den forbindelse er det vigtigt, at du finder de billigste omkostninger, fordi lånet i kraft af renters rente kan blive meget dyrt, hvis de årlige omkostninger i procent er for høje. Brug derfor lånets ÅOP som indikator for, hvilket andelsboliglån du skal vælge.

Læg et budget

budget

Vi vil altid opfordre dig til, at lægge et budget inden du skal optage et lån eller træffe store økonomiske beslutninger. Selvom du føler, at du har nogenlunde styr på din økonomi, kan det alligevel vise sig at det har du ikke, når du først lægger et budget. Ofte kan vi nemlig blive overrasket over, hvor høje udgifter vi egentligt har. Lægger du et budget inden du optager dit andelsboliglån, har du større overblik over hvilke udgifter og indtægter du har og dermed hvad din økonomi kan tillade. Så låner du heller ikke mere end højeste nødvendigt.

Skal du spare op til de 5% du skal lægge i købesum på andelsboligen, kan du med fordel også lægge et budget så du hurtigst muligt når i mål. Vil du gerne lægge et budget, kan du bruges vores gratis budgetskabelon nedenfor. Så kan du genvinde overblikket over din økonomiske situation.

Låneperioden

Du bør undersøge, om der er en tidsfrist på dit lån der betyder, at du skal betale dit lån tilbage inden for en vis periode. Hvad sker der hvis du en måned for eksempel ikke har mulighed for at afdrage på dit lån, grundet uforudsete udgifter? Eller hvis der pludselig kommer højere boligudgifter på din andelsbolig? Har det betydning for dit lån og dine afdrag på lånet? Det handler om at være bedst dækket ind, og det bliver du kun hvis du ved præcis hvilke vilkår du har på dit andelsboliglån.

Sammenlign forskellige typer lån

Ligegyldigt om du skal optage et lån til din andelsbolig, en ny bil eller noget helt tredje, er det altid en god ide at sammenligne forskellige lån, inden du optaget et. Sammenligner du lånene, kan du hurtigt få et overblik over, hvilket lån der er det bedste og billigste for dig. Så kan du finde det lån der passer bedst til dig og dine behov.

Andelsboligforeningen

Det kan være en god ide, at sætte dig ind i andelsboligforeningens økonomi, inden du tager den endelige beslutning. Er der fremtidige investeringer i ejendommen, hvor du gerne vil købe en andelsbolig, kan det betyde at du vil få højere boligudgifter på længere sigt.

Tjek derfor andelsboligens udgifter og budget for de kommende år igennem. Her kan du også få et overblik over deres eventuelle gæld, og hvor stor den er. Referater fra tidligere generalforsamlinger er også noget, som du bør læse igennem for en sikkerheds skyld. Så er du bedste dækket ind, når du skal investere penge i en af andelsforeningens andelsboliger.

Få mere ud af dine renter

Alle der har gæld er berettiget til et rentefradrag. Det betyder, at du skal betale mindre i SKAT, hvis du betaler renter på et andelsboliglån. Fradraget har til formål at give dig bedre vilkår, når du optager et lån. De udgifter du har i form af renter, beregner SKAT helt automatisk og de vil være anført på din årsopgørelse. Derfor behøver du ikke selv at indtaste alle oplysningerne på SKATs hjemmeside – det bliver altså gjort for dig. Det kan alligevel være en god ide at dobbelttjekke SKAT oplysninger, så du er sikret på at få fuld udbytte af dit rentefradrag.

Mangler du penge renovering af andelsbolig eller andet?

Du du flytte i en andelsbolig eller bor allerede i en du gerne vil renovere? Det kan være en dyr fornøjelse, og det er langt dyrere end man lige går og regner med. Hos Minifinans tilbyder vi lån på mellem 10.000 og 50.000 kroner, til lige det du står og mangler. Du kan hos os få pengene overført straks til konto indenfor få minutter, dette gælder alle ugens dage – Dette er tilkøb*. Ved hjælp af vores straksoverførsel, gør vi det nemt, hurtigt og sikkert for dig. Du står måske og mangler de sidste tusinde kroner til din andelsbolig, til møbler i din nye bolig eller til renovering af dit badeværelse. Der kan være mange grunde til, at du kunne være interesseret i at tage et lån til din andelsbolig.
Lån penge hos Minifinans.dk og få råd din drømme andelsbolig nu.